Különleges Kalocsai Őrölt Paprika

Fűszerpaprika Növényápolási Munkálatai

  • Helyrevetés esetén az első kapálás idejen "beállítjuk a tőszámot". Később a sorközt lazítani, porhanyítani kell kultivátorral vagy kézi kapával. Legfontosabb ápolási munka az öntözés, mely a determinált és féldeterminált fűszerpapriak fajtáknál kiemelt jelentőségű, sekélyebb gyökérzetük miatt. A folyamatos vízellátás megoldhatatlansága esetén inkább folytonnövő fajtákat termesszünk. A virágzás-terméskötés ideje kritikus időszak. Az érés kezdetétől már káros a vízutánpótlás, mert a fűszerpapriak tenyésideje nyúlik, és a minőségi is csökken. 

A tápanyagutánpótlás menete a következő:

  • Alaptrágyázás: őszi mélyszántással szerves trágya bedolgozás 30-50 tonna /ha, ezzel együtt általában a foszforigény 2/3-át, a kálium 2/3-át, míg a nitrogén negyedét szántjuk be. A pontos műtrágyamennyiség megállapításához talajvizsgálatot célszerű végeztetni.

Indítótrágyázás:

  • Tavaszi talajmunkákkal együtt dolgozzuk be a fennmaradó műtrágya mennyiséget. 

Lombtrágyázás:

  • Virágzás kezdetétől: 7-10 naponta, folytonnövő fajtáknál 6-8 alkalommal, determinált fajtáknál 3-4 alkalommal.
  • A tenyészidő során végzett fejtrágyázások során a nitrogén vegetatív növekedést segítő hatását, a foszfor kötődésben folytatott előnyös szerepét, míg a kálium termésérést segítő hatását használjuk ki.

A honlapon történő elírásokért felelősséget nem vállalunk!

Webnode webáruház szolgáltatással létrehozva.