Különleges Kalocsai Őrölt Paprika

A fűszerpaprika élettani hatásai:

  • A világon sokfelé a paprikát gyógyításra és egyéb hasznos célra is használják. Kolombusz orvosa, Chanca doktor azzal nyújtotta át a rejtélyes növény magvait Izabella spanyol királynőnek, hogy annak csípős termésében a Tűzisten rejtezik - az Antillák lakói olyan italt készítettek belőle, amelynek érzékeket ingerlő hatása volt. Nem is alaptalanul hitték ezt - a paprika valóban afrodiziákus hatással is rendelkezik. Jamaicában gyógyszernek használták: citromléből, madeira borból és egy uborkafajta levéből papikával fűszerezett italt készítettek, amely állítólag elmulasztotta a gyomorrontást és a görcsöket. A magyar Alföld lakói paprikás snapszot ittak a "háromnapos hideglelés" ellen, amely a malária valamely válfaja lehetett. Hogy gyógyszernek milyen volt, nem tudni - de annyi bizonyos, hogy aki eleget ivott belőle, minden bajáról, betegségéről megfeledkezett. A malária azóta végleg megszűnt Magyarországon - de a papikás pálinka nem követte az elmúlásba: vannak, akik gyomorrontás, hasfájás ellen ma is isszák.
  • Amint ez többnyira történni szokott, a tudományos kutatás az idők foylamán a paprikával kapcsolatban is kiderítette, hogy a népi hiedelmek mélyén ősi tapasztalatok rejlenek. Sok tudós, kutató foglalkozott a paprika egyik hatóanyagával, a capsaicinnel. Hőgyes Endre magyar orvostudós már 1878-ban kivonta a paprikából a csípősséget okozó hatóanyagot, a capsaicint, és kísérletekkel mutatta ki, hogy annak hatására fokozódik a nyál- és gyomornedv elválasztása, élénkebbé válik a bélműködés.

Tudomány, kutatások:

  • A későbbi kutatások igazolták, hogy a paprika fogyasztása elősegíti az emésztést és ezzel kedvező hatást gyakorol az egészségre. A paprika további, addig ismeretlen jó tulajdonságait hozták felszínre Szent-Györgyi Albert professzor kutatásai. A Nobel-díjas tudós a szegedi egyetemen lévő laboratóriumában 1936-ban frissen szedett fűszerpaprikából állított elő C-vitamint. Kiderült, hogy a zöld színű csövekben 175 mg, a sárgákban 250 mg, a pirosakban pedig 340 mg C-vitamin van 100 gramm paprikára számolva, tehát minden zöldségféle között a paprika a leggazdagabb vitaminforrás, négyszer-ötször annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az őrölt fűszerpaprikában a raktározás ideje alatt a C-vitamin mennyisége fokozatosan csökken. A légmentes, fényzáró csomagolás azonban lassítja, csökkenti a vitamin leépülését. 
  • Nagyon gazdag A-vitaminban és a magyar paprika: a benne lévő provitaminokat (élővitaminokat) a máj alakítja át az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminná. A felnött ember napi 2 mg A-vitamin szükségletét 34 gramm őrölt fűszerpaprika biztosítja. Jelentős (10 - 12 %) cukortartalma is van a paprikának, melynek 90 %-a szőlőcukor. Az őrölt fűszerpaprikában a nyersrosttartalom 20-24 %. Fontos alkotórésze az illóanyagok, fehérjék, szerves savak és ásványi anyagok, melyek kellemes,fűszeres ízét, aromáját adják. Az őrleményben lévő magolaj antioxodáns hatásával biztosítja, hogy a paprika nem avasodik. Szent-Györgyi professzor fedezte del azt is, hogy a fűszerpaprika- az érrendszer számára fontos - P-vitamint is tartalmaz. Mindezeken felül a paprika számos vitamint, pl. B1- és B2-vitamint is tartalmaz.

A honlapon történő elírásokért felelősséget nem vállalunk!

Webnode webáruház szolgáltatással létrehozva.